Stilul de viață, poluarea, folosirea tot mai timpurie a antibioticelor și a diferitelor medicamente, alimentația nesănătoasă, cresc probabilitatea de a dezvolta alergii.
Statisticile arată că o treime din populația globului este afectată de alergii, fie că sunt respiratorii, alimentare sau cutanate.
Ce este alergia?
Alergia reprezintă o reacție exagerată a organismului față de o substanță pe care o consideră dăunătoare, substanță care este de altfel bine tolerată de către persoanele sănătoase. Atunci când este expus la substanțe alergene, cum ar fi acarieni, păr de animale, praf, polen, mucegai, corpul persoanelor sensibile răspunde anormal și apar tulburări respiratorii, probleme oculare, eczeme și mâncărimi ale pielii.
Alergia la acarienii de praf
Una dintre alergiile răspândite și care persistă pe tot parcursul anului este alergia la acarienii de praf. Alergenul acarienilor stă la baza a 45% dintre alergii. Aceștia se găsesc în toate spațiile închise unde locuiesc oameni și animale de companie.Acarienii preferă locurile întunecate și calde, cu umiditate crescută iar dacă au condiții propice, se înmulțesc extrem de repede.
Din fericire, așa cum ei găsesc metode de a se răspândi, există și metode de a le reduce numărul. A scapă definitiv de ei, este o misiune imposibilă, oricât de curată ar fi casa.
Ce sunt acarienii?
Acarienii sunt organisme microscopice, invizibile cu ochiul liber, care fac parte din familia arahnidelor, alături de păianjeni și scorpioni. Au 8 picioare, un corp translucid și o deschizătură în loc de gură, cu care își prind hrana.Au fost identificate peste 50.000 specii de acarieni însă cei mai răspânditi sunt acarienii din praful de casă. Deși sunt denumiți “de praf", ei nu rezistă mult în praf și pe suprafețele dure. Preferă saltelele, pernele, pilotele, draperiile, covoarele și mobilierul tapițat.
Acarienii se înmulțesc prin ouă. Femelele depun ouă care se transformă în larve, apoi în nimfe, pentru a ajunge în final la stadiul de adult. Ei trăiesc între 2 și 3 luni și se reproduc foarte repede, o femelă fiind capabilă să depună între 20 și 80 de ouă în câteva săptămâni.
Cum se înmulțesc acarienii?
Numărul acarienilor crește rapid atunci când nivelul de umiditate din casă depășește 50% și când temperatura ambientală este între 20 și 30° C.Ei nu supraviețuiesc în locuri uscate și foarte reci. De exemplu, la altitudini mai mari de 1500 m, nu există acarieni.
Cei mai comuni dintre acarieni, Deramtophagoides farinae și Dermatophagoides pteronyssinus, se hrănesc cu scuamele de piele umană așa că nu este suprinzător că îi găsim în perne, saltele, animalele de pluș ale copiilor, covoare, canapele și în orice loc unde oamenii lasă în urmă celule moarte de piele.
Alergenii care provoacă simptomele sunt de fapt excrementele lor. Este important de știut că atunci când umiditatea este mai mare de 85%, sunt îndeplinite condițiile ideale pentru proliferarea acarienilor, condiții în care aceștia mănâncă de 5 ori mai mult, prin urmare, numărul de excremente crește exponențial. Un acarian produce de 200 de ori greutatea proprie în excremente, ceea ce înseamnă o cantitate enormă de alergen.
Sunt acarienii folositori?
Chiar dacă provoacă reacții supărătoare persoanelor sensibilizate (strănut în salve, ochi roșii care curg, nas înfundat, rinoree apoasă, respirație șuierătoare), acarienii pot fi folositori în anumite cazuri.
- Ei se dovedesc a fi foarte utili poliției criminaliste în elucidarea crimelor, deoarece prezența acarienilor pe cadavre face posibilă determinarea cu precizie a momentului morții.
- Anumite specii de acarieni sunt folosiți pe coaja unor brânzeturi pentru a asigura maturarea acestora.
- O altă specia de acarieni, Phytoseiulus persimilis, este folosită în unele cazuri ca alternativă naturală la pesticide și pentru a controla insectele dăunătoare.
- În ceea ce privește acarienii din sol, prezenți în păduri, aceștia participă la descompunerea solului și la formarea humusului care face posibilă furnizarea de nuntrienti esențiali dezvoltării plantelor.
Dacă o persoană este sau nu alergică, depinde de diferiți factori, cum ar fi starea sa generală, moștenirea genetică, gradul său de sensibilizare și de expunerea la alergen.
Acarienii și cauza alergiilor
Acarienii reprezintă a treia cauză a alergiilor respiratorii după polen și praf.Alergia la praf poate fi una de exterior sau de interior. În praful exterior se găsesc o mulțime de poluanți atmosferici iritanți (diesel, dioxid de sulf, monoxid de carbon, agenți biologici) dar și particule iritante care pot contribui la inflamația mucoaselor (respiratorii și oculare) și pot declanșa reacții alergice persoanelor predispuse.
Însă cea mai mare parte din timp, o petrecem în interior, acolo unde alergenii din praf sunt prezenți pe tot parcursul anului. Dintre aceștia, excrementele și cochiliile acarienilor reprezintă cea mai importantă cauză a rinitelor și a astmului alergic. Inhalarea acestora este periculoasă pentru mucoasa nazală și bronhiile celor alergici și poate declanșa alergii de diferite tipuri.
Tipuri de alergii la acarieni
1. Alergii respiratoriiAlergiile la acarieni reprezintă 75% din alergiile respiratorii și au ca rezultat bronșita, rinita sau crizele de astm. Starea de oboseală generală, strănutul, nasul care curge, ochii înroșiți, gâtul iritat, pot fi simptome ale alergiei la acarieni, chiar dacă ele seamănă cu cele ale unei răceli. Spre deosebire de răceală, aceste simptome persistă mai mult de două săptămâni.
2. Alergii cutanate
Acarienii nu muscă dar la simplul contact al persoanei alergice cu reziduurile acarienilor, pot apărea reacții cutanate: eczeme, roșeață, mâncărime, urticarie, angioedem sau chiar șoc anafilactic.
3. Afecțiuni oculare
Prezența alergenilor și în special a acarienilor în mediul nostru poate provoca conjunctivită alergică care se manifestă prin ochi roșii, înlăcrimați și mâncărime. Deși acarienii sunt prezenți pe tot parcursul anului, simptomele sunt mai puternice toamna și iarna, atunci când casele sunt mai încălzite și mai puțin ventilate. În aceste perioade, cei alergici își cresc de obicei dozele de tratament.
Tratamente pentru alergiile la acarieni
Cel mai eficient tratament, care rezolvă cauza, este desensibilizarea, numită și imunoterapie.Desensibilizarea presupune creșterea nivelului de toleranță al sistemului imunitar al persoanei alergice, prin administrarea treptată a alergenului, sublingual sau subcutanat. Este un tratament de lungă durată, ce se poate întinde pe 3-5 ani însă studiile arată o eficiență de până la 9 ani de la finalizarea tratamentului.
Există și tratament de scurtă durată, medicamentos, dar care nu tratează cauza ci doar simptomele. Este vorba de spray-uri nazale, tablete sau picături oftalmologice.
Substantele care se prescriu de obicei sunt:
- Antihistaminicele – reprezintă tratamentul de bază pentru alergia la acarieni deoarece acționează rapid. Aceste medicamente reduc simptomele dar nu tratează complet alergia.
- Corticosteroizii – sunt foarte eficienți în calmarea simptomelor de la nivelul ochilor și nasului dar acționează doar după 12 – 24 ore.
- Biorezonanța – această metodă de tratament rămâne controversată însă adepții sunt de părere că ar trata alergiile, în special cele legat de acarieni. Biorezonanța se bazează pe principiul că celulele umane emit unde care comunică între ele. Când totul este bine, emisiile undelor sunt armonioase, dar când apar perturbări din cauza acțiunii asupra corpului a șocurilor, leziunilor sau substanțelor nocive, poluării, acarienilor, virușilor, undele electromagnetice ale corpului se dereglează. Această terapie acționează asupra circuitelor energetice ale corpului pentru a restabili armonia în comunicarea celulară.
Câteva metode pentru diminuarea numărului de acarieni
Întrucât acarienii se hrănesc cu scuame de piele umană, cu mătreața umană și cea a animalelor de companie, trebuie respectate câteva reguli de igienă pentru a le împiedica înmulțirea, în special în dormitor.Primul pas este alegerea unor saltele, pilote și perne antialergice peste care este indicată folosirea huselor certifcate antiacarieni. Aceste huse, țesute foarte dens, împiedică alergenii să ajungă în tractul respirator și pe piele. Sensul invers este și el blocat, scuamele de piele nu mai ajung la acarieni iar aceștia nu se mai pot hrăni.
Alte măsuri care pot diminua numărul acarienilor:
- Schimbarea lenjeriei de pat în fiecare săptămână și spălarea ei la 60° C
- Evitarea covoarelor, tapetului, draperiilor și a mobilierului care adună praf, a florilor de interior și a obiectelor decorative
- Depozitarea hainelor în dulapuri închise
- Folosirea unui aspirator cu filtru hepa și aspirarea frecventă a camerelor
- Ștergerea prafului cu o cârpa umedă, cât de des posibil
- Păstrarea unei umidități sub 50% și a unei termeraturi de 18-20° C
- Folosirea unui uscător de rufe sau uscarea rufelor în afara locuinței
- Aerisirea frecventă a camerei și a patului, lăsându-l neacoperit pe timp de zi
- În timpul zilelor însorite, scoaterea lenjeriei la soare
- Eliminarea jucăriilor de pluș din camerele copiilor (se pot păstra câteva plușuri preferate dacă se țin peste noapte la congelator, o dată la câteva săptămâni)
- Folosirea produselor naturale împotrivă acarienilor
Produse acaricide
Produsele acaricide sunt produse chimice care se aplică preventiv pe suprafețe. Acestea sunt menite să elimine acarienii adulți precum și ouăle și larvele și să prevină înmulțirea lor.Pe piață, există variante sub forma de spray, pulbere, lichide sau șampon. Dacă se recurge la acaricide, trebuie verificată foarte bine lista de ingrediente deoarece numeroase acaricide conțin pesticide sau alți compuși toxici.
Mijloace naturale antiacarieni
Există și soluții naturale împotriva acarienilor, fără a polua mediul înconjurător sau a afecta sănătatea.Bicarbonatul de sodiu este o variantă ieftină și eficientă. Salteaua, pernele și pilota se pot trata cu câteva linguri de bicarbonat de sodiu. Acesta se presară într-un strat subțire, se lasă să acționeze 4 ore, apoi se aspiră. Asftel, se elimină 80% din acarieni. De asemenea, hainele, perdelele și draperiile se pot spăla într-o soluție făcută din apă amestecată cu câteva linguri de bicarbonat.
Uleiurile esențiale
Aceste uleiuri, folosite singure sau combinate, pot îndepărtă acarienii.Cele mai eficiente uleiuri sunt cele de eucalipt, cuișoare, lemn de cedru, lămâie, mentă, arbore de ceai, lavandă
Uleiuri se pot folosi și în detergentul de rufe. Se pun 1-2 linguri într-un bidon de detergent lichid și se amestecă bine.
O altă rețetă eficientă antiacarieni este amestecarea unui litru și jumătate de apă cu zeama de la două lămâi, la care se adaugă două lingurițe de ulei esențial de eucalipt, lavandă sau mentă. Soluția se pulverizează în diferite locuri unde se strâng acarienii.
Pentru un efect și mai puternic, se pot amesteca într-un recipient cu pulverizator, următoarele: 20 ml alcool etilic, câte 60 picături de ulei esențial de abore de ceai sau de lămâie, cuișoare, lemn de cedru și lavandă. Pulverizați peste toate suprafețele care trebuie tratate, lăsați să acționeze cel puțin o oră, apoi dați cu aspiratorul pentru a înlătura acarienii morți.
Un alt truc este folosirea aspiratorului pentru a difuza uleiuri esențiale. Pentru acest lucru, aspirați o bucată mică de cârpă îmbibată în ulei esențial de eucalipt sau de cuișoare înainte de a folosi aspiratorul.
Alergia la acarienii de praf afectează calitatea vieții persoanelor sensibilizate. Simptomele îi împiedică să aibă un somn odihnitor, acest lucru având un impact și pe timpul zilei. Oboseala, lipsa de concentrare, sunt doar câteva dintre efectele negative ale alergiei la acarienii de praf.
Din fericire, există posibilitatea de a reduce expunerea la alergen, diminuând numărul acarienilor și implicit simptomele dar și de a trata această afecțiune prin imunoterapie.