Cu siguranță mulți dintre noi am auzit de alergia la praf. De fapt, acest tip de alergie nu este declanșată de praf, ci de acarienii din praful de casă, mai precis de excrementele și reziduurile acestora. Nu sună prea bine, nu?
Chiar dacă am auzit de acarieni, probabil că nu știm cum arată, unde și cum trăiesc și cât de tare pot afecta viața persoanelor predispuse la alergii.
Ce sunt acarienii de praf?
Acarienii sunt păianjeni microscopici care se hrănesc cu celulele umane de piele moartă, mișună noaptea prin patul nostru și ies din saltele, perne și pilote, mai ales pe întuneric, ca să ajungă cât mai aproape de hrană. Nici acest lucru nu sună deloc bine. Vestea bună este că sunt inofensivi pentru majoritatea persoanelor. Nu ciupesc și nu mușcă, însă proteina din extrementele și resturile lăsate de ei, provoacă reacții exagerate anumitor persoane predispuse la alergii. Aceste reacții se manifestă prin strănut repetat, mai ales dimineața la trezire, mâncărimi de nas, ochi înroșiți, secreție și congestie nazală, tuse iritativă, respirație șuierătoare, eczeme și mâncărimi ale pielii.
În anumite cazuri, alergia la acarieni stă la baza rinitei sau poate crește riscul apariției astmului. Daca expunerea la acarieni este una ridicată, probabilitatea dezvoltării astmului alergic este de 5 ori mai mare.
Reducerea numărului de acarieni, prin folosirea huselor antialergice
Dacă suferim de alergie la acarieni, cel mai important lucru pe care îl putem face este să reducem expunerea la alergen.
O primă soluție la îndemână este folosirea huselor de pat antialergice. Aceste huse sunt țesute foarte dens și blochează alergenul, oprindu-l să ajungă în tractul respirator. Pe de altă parte, nici hrana acarienilor – celulele de piele moartă – nu mai ajunge la ei, fiind blocată de huse. Fără hrană, acarienii mor și nici nu se mai înmulțesc.
Alte măsuri preventive pentru diminuarea numărului de acarieni și a simptomelor alergice
- Aerisirea încăperilor dimineața și seara. Acarienilor nu le place lumina și aerul uscat
- Ștergerea prafulului cât mai des, cu o cârpa umedă. Cârpa umedă împiedică praful să se ridice în aer
- Folosirea unui aspirator cu filtru Hepa (High Efficiency Particulate Air – filtru ce oprește 99.95% din particulele mai mari de 0.3 microni, prevenind astfel împrăștierea prafului aspirat)
- Schimbarea așternuturile de pat o dată pe săptămână și spălarea lor la 60 ˚, temperatură la care acarienii sunt eliminați
- Renunțarea la covoare, draperii și plante, în special în dormitor, deoarece și acestea adăpostesc acarieni
- Menținerea umidității din casă sub 50% . Acarienii se hidratează absorbind prin corp, umiditatea din mediu
- Folosirea unui purificator de aer cu filtru Hepa
Din păcate, alergia la acarieni este una perenă iar faptul că petrecem o mare parte din zi în casă și mai ales în pat, ne poate înrăutăți simptomele dacă avem această predispoziție. Putem ține însă sub control simptomele dacă respectăm măsurile de prevenție menționate mai sus.
Remedii pentru alergia la acarieni
Estimările indică faptul că 10% din populație este alergică la acarienii din praf. Vestea rea este că pe lângă alergia la praf, acestor persoane li se pot declanșa simptome și atunci când sunt expuse la alți alergeni. Este vorba de reactivitate alergică încrucișată și apare atunci când sistemul imunitar al organismului identifică proteinele sau componentele diferitelor substanțe ca fiind similare structural cu cele ale proteinei din acarieni, declanșând astfel un răspuns alergic.
În cazul persoanelor alergice, cel mai important lucru este reducerea expunerii la alergen. Dacă simptomele continuă să fie supărătoare, se pot folosi, la recomandarea medicului, următoarele remedii:
- Antihistaminice, utilizate în mod obișnuit pentru a reduce simptomele precum strănutul, mâncărimea și secreția nazală
- Corticosteroizi nazali, folosiți pentru a reduce inflamația și activitatea sistemului imunitar
- Decongestionanți nazali, care ameliorează congestia
- Imunoterapia cu alergeni, ce poate ajuta la dezvoltarea toleranței față de expunerea la acarieni