Acarienii de praf sunt organisme microscopice, înrudite cu păianjenii. Au 8 picioare și variază ca dimensiune între 0,2 și 0,3 mm. Aceste insecte minuscule nu înțeapă și nu mușcă, dar se hrănesc cu celulele moarte ale pielii noastre.
Acarienii au cicluri de viață de 65 până la 100 de zile, timp în care fiecare acarian de praf produce 2.000 de excremente, iar femelele depun până la 10 ouă pe zi. În doar câteva săptămâni, are loc o explozie a populației, de până la un milion de acarieni.
Unde locuiesc ei?
Acarienii de praf trăiesc în casele noastre și se bazează pe noi pentru hrană. Sunt cosmopoliți și se găsesc în toată lumea, dar pentru că au nevoie de temperaturi ridicate și de umiditate pentru a supraviețui și pentru a se reproduce, sunt mai puțin răspândiți în mediile extrem de reci sau uscate.
Salteaua noastră poate să conțină 2.000.000 de acarieni de praf care produc 40.000.000 de excremente
Salteaua pe care dormim este raiul acarienilor, deoarece acolo se adună cele mai multe celule moarte și umiditate, pentru o perioadă lungă de timp.
Atunci când se lasă întunericul, acarienii care trăiesc în saltea migrează la suprafață, chiar lângă pielea noastră, pentru a se hrăni, lăsându-și reziduurile în urmă. Când soarele răsare, se întorc în straturile interioare, întunecate și protejate ale saltelei.
Aproape toate locurile noastre preferate din casă găzduiesc acarieni, inclusiv covoarele, draperiile, lenjeriile de pat, pilotele, pernele și canapelele. De fapt, cu cât folosim mai mult o piesă de mobilier, cu atât mai multe celule moarte și transpirație vom lăsă în urmă, pentru a hrăni următoarea generație de arahnide mici.
Expunerea la acarieni poate determina dezvoltarea de alergii, declanșarea astmului sau a iritațiilor și a eczemelor la nivelul pielii, mai ales în cazul persoanelor sensibile și a copiilor. Este important de știut că prezența în număr mare a acarienilor în locuință reprezintă un factor de risc.
Alergiile nu sunt provocate de acarieni, ci de substanțele din reziduurile și excrementele pe care aceștia le lasă în urmă - și anume, particulele și proteinele numite alergeni.
Atunci când o persoană alergică este expusă la alergeni, sistemul său imunitar, care protejează organismul de viruși, bacterii și alți factori ce cauzează boli, intră în alertă.
Daca apar simptome nocturne recurente, cum ar fi tuse iritativă sau productivă, strănuturi repetate, nas înfundat, mâncărimi ale nasului, ochi înroșiți și înlăcrimați, este posibil să fie vorba de alergie. Dacă simptomele apar pe tot parcursul anului, alergia la praful de casă este cauza, în aproape toate cazurile.
Reziduurile de acarieni se găsesc, în principal, în lenjeria de pat, iar pielea noastră și căile nazale sunt în contact cu acești alergeni, cel puțin 8 ore pe zi. Atunci când dormim cu fața spre pernă, inhalăm o cantitate mare din aceste reziduuri. La fel se întâmplă și atunci când strângem patul sau dăm cu aspiratorul, împrăștiind acarienii prin aer.
Nu putem elimina în totalitate acarienii din casele noastre însă, cu o igienă riguroasă, aerisind bine încăperile si folosind huse de pat speciale, putem să reducem numărul acestora și să ameliorăm simptomele, în cazul în care suferim de alergie.
Măsuri pentru prevenția și diminuarea simptomelor
Pe lângă tratamentul și observația medicală, reducerea expunerii la alergen este următorul pas important. Una dintre măsurile de bază pentru evitarea contactului cu alergeni este folosirea huselor de protecție.
Scopul huselor Softsan® este de a face viața acarienilor mai grea.
Alte măsuri:
• Când achiziționați perne și pilote, alegeți variante care se pot spăla la minim 60˚ C
• În timpul zilei, lăsați patul să se aerisească, nu așezați pilote sau cuverturi deasupra
• Umiditatea din dormitor nu trebuie să depășească 50%. Acarienii se simt foarte confortabil în medii calde și umede
• Temperatura ideală din dormitor nu trebuie să depășească 18˚ C
• Aerisiți camera 3-5 minute dimineața și seara
• Evitați covoarele și draperiile în dormitor
• Nu folosiți cuverturi de pat sau folosiți textile lavabile
• Chiar daca e o decizie dificilă, nu țineți animale de companie în casă
• Nu fumați în spațiul în care locuiți
• Aspirați și ștergeți praful în mod regulat cu o cârpă umedă
• Folosiți aspiratoare cu filtru Hepa de cea mai înaltă clasă (11, 12 sau 13)
• Achiziționați un dispozitiv de purificare a aerului cu un sistem certificat de filtre
• Suprafețele textile, mobilierul tapițat și covoarele pot fi tratate cu sprayuri organice pentru acarieni. Efectul protector durează câteva luni
• Îndepărtați plantele, rafturile de cărți și toate lucrurile care colectează praf, păstrați hainele în dulapuri închise
• Jucăriile de pluș se spală des sau se țin la congelator peste noapte