Tratarea alergiilor prin imunoterapie

Tratarea alergiilor prin imunoterapie

Alergia este o reacție exagerată a organismului față de o substanță din mediul înconjurător, numită alergen, care în mod normal este inofensivă. Reacția se poate declanșa la alimente, polenul pomilor sau al plantelor, mucegai, medicamente, acarienii din praful de casă, mătreața sau saliva animalelor de companie, veninul anumitor insecte.

Desensibilizarea sau imunoterapia este singurul tratament care poate rezolva cauza și poate ajuta la regresia alergiilor. Se folosește cu succes de mai bine de 100 de ani.
Este un tratament de lungă durată (cel puțin 3 ani) și constă în administrarea regulată și crescândă de alergen, până ce organismul se obișnuiește și percepe alergenul ca fiind inofensiv. Simptomele pot să dispară definitiv sau doar pe o anumită perioadă de timp. 
Pot fi tratați atât adulții cât și copii începând cu vârstă de 4-5 ani. Sub această vârstă, nu este indicat tratamentul, deoarece copiii comunică și colaborează mai greu în cazul reacțiilor adverse.


Afecțiunile alergice care se pot trata prin imunoterapie:

  • Alergia la acarienii din praful de casă
  • Alergia la polenuri de plante și pomi
  • Alergia la veninul de albine și de viespe
  • Alergia la mătreața și saliva de pisică
  • Forme ușoare de astm alergic
  • Rinita alergică


În ce constă imunoterapia?

Persoanei alergice i se administrează în mod repetat o cantitate foarte mică de alergen, purificat și standardizat, în scopul de a crește toleranța organismului față de alergen. Această doză, mică la început, este crescută treptat până la atingerea dozei maxime personale, care este apoi administrată la intervale regulate.


Există 2 feluri de imunoterapie:

  • Subcutanată - alergenii sunt administrați prin injecție
  • Sublinguală - alergenii sunt administrați sub forma de picături sau tablete care se țin sub limbă timp de 1-2 minute înainte de a fi înghițite

Persoanele care fac imunoterapie subcutanată, trebuie să meargă în mod regulat la medic pentru injecții. Alergenul se administrează la început o dată sau la doua săptămâni. Mai târziu, se administrează mai rar, de obicei o dată pe lună.
Picăturile sau tabletele pentru terapia sublinguală se administrează acasă, de obicei o dată pe zi.


Este eficientă imunoterapia?

Ambele tipuri de imunoterapie sunt tratamente eficiente. Multe studii au arătat că pot ameliora simptomele alergiei și pot reduce nevoia de medicamente.
Ameliorările încep să se simtă din primul an de tratament, în ceea ce privește strănutul repetat, nasul înfundat, mâncărimea și lăcrimarea ochilor. Însă efectul maxim este atins după 2-3 ani de tratament.
Există  persoane alergice pentru care tratamentul nu funcționează sau chiar daca simptomele se ameliorează, reapar după terminarea tratamentului.
Dacă după 12 luni de tratament nu exista ameliorări, ar fi putea fi din mai multe cauze
 
  • Doză greșită de alergen
  • Alergeni omiși la evaluarea inițială
  • Niveluri ridicate de alergen în mediul de viață al persoanei alergice
  • Expunerea la factori declanșatori non-alergici, cum ar fi fumul de țigară


Efecte secundare

Aproximativ jumătate dintre persoanele care fac acest tratament, prezintă reacții adverse ușoare și temporare iar acest lucru este normal, devreme ce persoanei i se administrează o substanță la care este alergică.  Sunt reacții care nu au nevoie de tratament. În cazul reacțiilor adverse severe, doza de alergen vă fi scăzută. 

Efectele secundare pot include:
  • Erupție cutanata ușoară la locul injectării pe o perioadă scurtă de timp
  • Reacții ca : strănut, ochi înlăcrimați sau simptome ușoare de astm bronșic, mâncărime în cerul gurii
  • Oboseală, dureri de cap

Pentru persoanele alergice la polen, imunoterapia poate fi începută odată cu sezonul alergiilor. Deși s-ar crede că tratamentul e mai greu de suportat si amplifică simptomele, studiile arată că efectele secundare sunt aceleași ca și în cazul imunoterapiei începute iarna.
În cazuri foarte rare, imunoterapia poate provoca o reacție alergică extremă, cunoscută sub numele de reacție anafilactică, care se manifestă prin mâncărime severă, greață, dificultăți de respirație, probleme de circulație și poate duce chiar la șoc anafilactic.
În astfel de cazuri, este nevoie de asistență medicală imediată și se administrează o injecție cu adrenalină. Din fericire, reacțiile severe sunt extrem de rare în cazul imunoterapiei. Chiar dacă riscul este mic, pacientul trebuie să rămână sub supraveghere medicală  timp de 30 minute. În cazul tratamentului sublingual, primele doze se administrează sub supraveghere medicală.


Avantajele imunoterapiei

Față de toate celelalte tratamente pentru alergii, imunoterapia are avantaje importante:
  • Poate preveni dezvoltarea alergiei la alte substanțe
  • Poate preveni progresia de la rinită alergică la astm bronșic
  • Este singura abordare de tratament care vizează direct cauza simptomelor
  • Dacă acest tratament are succes, persoanele alergice vor folosi mai puține medicamente sau chiar deloc
  • Îmbunătățește considerabil calitatea vieții



 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!