Acarienii de praf, mit și realitate

Acarienii de praf, mit și realitate

Există o serie de mituri legate de acarienii de praf și de afecțiunea alergică pe care aceștia o pot declanșa, dar și lucruri adevărate, mai puțin cunoscute.
Vorbim adesea despre alergia la praf, fără a ști exact care este alergenul din praf ce provoacă reacții atât de supărătoare anumitor persoane.

Iată mai jos câteva mituri despre acarieni și despre alergia la acarienii de praf

Mit: Acarienii sunt insecte
Realitate: Acarienii sunt microorganisme care fac parte din familia arahnidelor, fiind înruditi cu păianjenii și cu scorpionii. Există 50.000 de specii cunoscute de acarieni dar cele mai răspândite sunt Dermatophagoides farinae și Dermatophagoides pteronyssinus.
 
Mit: Alergia se manifestă la praf
Realitate: Alergia se manifestă la acarienii din praf, mai precis la proteina din excrementele lor dar și la cochilii, după ce aceștia mor. Un acarian produce de 200 de ori greutatea lui în fecale pe parcursul ciclului de viață, lăsand în urmă o cantitate foarte mare de alergen. Chiar și după ce moare, corpul lui provoacă alergii.
 
Mit: Acarienii de praf trăiesc în... praf
Realitate: Printre alte componente, praful de casă conține și acarieni însă aceștia nu trăiesc mult timp în praf, mai ales dacă este vorba de suprafețe dure.
Ei preferă locurile calde, umede și întunecate, cum ar fi patul, canapelele, covoarele, draperiile. Preferata lor este salteaua din dormitor datorită grosimii ei. Ea asigură climatul cald, întunecat și umed de care aceștia au nevoie pentru a se înmulți.
 
Mit: Acarienii se hrănesc cu praf
Realitate: Acarienii se hrănesc cu celulele umane de piele moartă și cu mătreață animalelor de companie.
 
Mit: Acarienii înțeapă sau pișca
Realitate: Acarienii nu înțeapă, ei nu au gură și nici dinți.
În schimb, au o deschizătură a corpului cu care strâng scuamele umane de piele moartă. În loc să-și mestece mâncarea, ei secretă o enzimă care descompune alimentele, după care are loc digestia.

Mit: Acarienii trăiesc doar în zonele cu umiditate crescută
Realitate: Acarienii sunt cosmopoliți și trăiesc peste tot în lume și în orice casă, atât timp cât umiditatea interioară este mai mare de 50%.
 
Mit: Ștergerea prafului și aspirarea podelelor este cea mai bună metodă de a elimina acarienii
Realitate: Acarienii nu pot fi eliminați  în totalitate niciodată, oricât de curată ar fi casa, însă putem reduce numărul lor printr-o serie de măsuri de igienă. Praful trebuie șters cu o cârpă umedă iar aspiratorul trebuie să fie dotat cu un filtru hepa.
 
Mit: Fiind organisme microscopice, acarienii nu afectează calitatea aerului din locuință
Realitate: Reziduurile acarienilor ajung în aer și pot fi inhalate. De câte ori ne așezăm pe pat sau pe canapea, “producem” un nor de acarieni care rămâne în aer aproximativ 30 de minute. 
 
Chiar dacă informațiile pe care le avem sunt bazate în principal pe mituri, alergia la acarieni este o realitate.  La nivel global, se estimează că 10% din populație este alergică la acarieni iar procentul este în creștere.  Acarienii reprezintă cauza principală a astmului și a rinitei alergice.  



 

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!