Te-ai întrebat vreodată dacă patul în care dormi este suficient de curat și sigur pentru sănătate?
Chiar dacă schimbăm des așternuturile și le spălam la temperatură înalta, curățam saltelele cu aspiratoare performante, nu vom reuși niciodată să eliminăm complet particulele și microorganismele care trăiesc în pat, alături de noi.
După câțiva ani de folosire, o saltea va aduna câteva kilograme în plus, formate din scuame de piele umană, transpirație și milioane de acarieni vii și morți și excrementele acestora. Studiile arată că o saltea conține în jur de 2 milioane de acarieni care produc 40 de milioane de excremente.
Acarienii sunt organisme microscopice, invizibile cu ochiul liber însă foarte harnice atunci când vine vorba de înmulțire. Ele se hrănesc cu scuamele de piele umană și absorb cu ajutorul corpului umiditatea din jurul lor.
În medie, un om pierde zilnic 1.5 g de piele moartă, suficient cât să hrănească 1 milion de acarieni. Acolo unde petrecem cel mai mult timp, lăsăm o mare parte de scuame, ajutând populația de acarieni să devină din ce în ce mai numeroasă. Așa că atunci când dormim, oferim fără să vrem, toată mâncarea, apa și căldura de care un acarian are nevoie.
În mod normal, aceste microorganisme sunt inofensive pentru majoritatea persoanelor. Există în schimb oameni care sunt alergici la proteina din excrementele acarienilor. Alergia la acarieni poate fi moștenită sau dobândită pe parcursul vieții, prin expunerea repetată și prelungită la o cantitate mare de alergen.
Din păcate, studiile arată că tot mai multe persoane devin alergice iar o mare parte sunt copii.
Ce putem face pentru a reduce numărul acarienilor?
Chiar daca ești sau nu alergic, nu este plăcut să dormi într-un pat plin cu acarieni. În plus, alergia poate să se declanșeze și în urma expunerii constante la alergen. Prevenția este deci binevenită.
Dacă aveți o saltea nouă, ideal este să o îmbrăcați încă de la început cu huse antiacarieni.
În cazul în care salteaua este mai veche, trebuie igienizată cu un aspirator profesional și curățată în profunzime, apoi acoperită cu huse.
Producătorii de saltele și nu numai, recomandă înlocuirea saltelei la fiecare 7-10 ani. Așa că daca aveți o saltea foarte veche, ar fi bine să o înlocuiți cu una nouă.
Deși salteaua este cea care oferă condițiile optime pentru înmulțirea acarienilor, nici pernele și pilotele nu se lasă mai prejos. După un an de folosire, 10-20% din greutatea unei perne este formată din acarieni și reziduurile lor.
Pentru a preîntâmpină înmulțirea lor, pernele și pilotele trebuie să fie fabricate din materiale sintetice și hipoalergenice și să poată fi spălate la 60˚C. Lâna, puful și penele nu sunt indicate deoarece oferă un mediu și mai prielnic înmulțirii acarienilor.
La fel ca și salteaua, pernele și pilotele trebuie îmbrăcate în huse speciale antiacarieni.
Cum acționează husele antiacarieni?
Husele antiacarieni sunt fabricate dintr-o microfibră țesută foarte dens care blochează accesul acarienilor către tractul respirator. Porii țesăturii au 0.001 mm în timp ce un acarian are 0.2 - 0.3 mm (iar excrementele lor au 0.01 mm). Le este deci imposibil să treacă de această țesătură. Pe de altă parte, nici hrana, scuamele de piele umană, nu mai ajunge la ei.
Acest material ingenios asigură trecerea aerului, lăsând salteaua, perna și pilota să “respire” și să se ventileze, împiedicând acumularea umidității. Ele se pun sub lenjeria normală de pat și se închid etanș cu fermoar, nelăsând niciun loc prin care ar putea scăpa acarienii. Este suficientă spălarea lor de 2-3 ori pe an.
Ce înseamnă o husă antiacarieni certificată?
Există instituții independente care testează și se asigură că materialul din care sunt fabricate husele îndeplinește anumite criterii, și anume:
• blochează trecerea alergenilor, având o țesătură foarte dens
• lasă aerul să treacă prin țesătură oferind confort în timpul somnului și împiedicând acumularea umidității
• se spală ușor pentru înlăturarea alergenilor
• rezistă la spălări repetate la temperaturi înalte
• nu este tratat chimic
• este testat dermatologic
Beneficiile huselor Softsan®
· sunt create special pentru nevoile persoanelor alergice la acarienii din praf
· acționează ca o barieră care împiedică acarienii, polenul sau părul de animale să treacă din perne, saltele și pilote în tractul respirator
· reduc simptomele alergiei la acarieni
· oferă protecție optimă datorită fermoarelor care se închid etanș
· materialul nu este tratat chimic, este delicat cu pielea și foarte rezistent
· țesătura lasă aerul să circule
· husele sunt testate dermatologic de către instituții germane și elvețiene independente (TÜV și Service Allergie Suisse)
· husele sunt testate și sunt recomandate pentru orice tip de piele, inclusiv pentru bebeluși, copii și pentru persoanele cu neurodermatită
· sunt ușor de întreținut și de utilizat, se spală la 60˚- 90˚C
· oferă un somn odihnitor, fără a compromite confortul
· sunt garantate de producător 10 ani