Când vine vorba de dăunători domestici, acarienii de praf și ploșnițele de pat sunt două dintre cele mai comune probleme.
Deseori se face confuzie între aceștia: ambii trăiesc în casă, în special în pat și în jurul patului, provoacă probleme de sănătate și sunt extrem de dezgustători.
Atât acarienii cât și ploșnițele, ies după hrană în timpul nopții. Acarienii se hrănesc cu celulele umane de piele moartă, în timp de ploșnițele sug sângele uman și al anumitor animale (câini, pisici, păsări).
Exista însă și foarte multe diferențe între acarieni și ploșnițe, pornind chiar de la afecțiunile pe care aceștia le provoacă. Acarienii provoacă alergii persoaneor sensibilizate dar pot fi inofensivi pentru persoanele sănătoase. În schimb, ploșnițele, odată ajunse în casă, atacă orice om pentru a se hrăni cu sânge. Mușcăturile ploșnițelor pot provoca reacții pe piele, mai precis roșeață, mâncărime, urticarie și chiar vezicule.
Deși prezența acestor dăunători nu este neapărat legată de curățenie, păstrarea igienei în casă este un lucru care poate împiedica răspândirea lor.
Atât acarienii cât și ploșnițele trebuie să stea aproape de corpul uman pentru a se hrăni și a supraviețui iar îmbrăcarea saltelei cu huse speciale este primul pas pentru a le deturna intenția și pentru a le stopa înmulțirea.
Există huse speciale antiacarieni care sunt diferite de husele speciale antiploșnițe. Primele sunt țesute foarte dens pentru a împiedica acarienii microscopici să ajungă în tractul respirator iar husele antiploșnițe sunt fabricate dintr-o membrană care nu lasă ploșnițele să treacă de ea și nici să muște materialul. Husele se pot folosi pentru a securiza o saltea infestată sau pentru a preveni o infestare. Ele se spală de 2-3 ori pe an pentru igienizare, la temperatură de cel puțin 60 grade Celsius și se pun înapoi pe pat, imediat după uscare.
Pe lângă simptomele alergice respiratorii, acarienii provoacă și alergii cutanate (eczeme și urticarie). Ei nu mușcă, nu pișcă, însă atacă sistemul imunitar care răspunde sub forma erupțiilor de pe piele. În schimb, ploșnițele mușcă și se hrănesc cu sânge, lăsând puncte mici și roșii pe corp, în special pe gât sau mâini. Procesul de hrănire durează între 3 și 12 minute. Prin mușcătură nu se transmit boli dar senzația este neplăcută din cauza mâncărimii. Scărpinarea excesivă poate duce la infecții. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu au nicio reacție, iar mușcăturile trec neobservate.
Dacă de acarieni nu putem scăpa complet niciodată, ploșnițele se pot elimina cu insecticide sau prin tratamente termice ale locurilor și obiectelor infestate. Acarienii se găsesc în orice casă unde trăiesc oameni. Ploșnițele se găsesc atât în case cât și în hoteluri. De cele mai multe ori, ele sunt “purtate” pe haine și în valize, în timpul călătoriilor.